Welke zintuigen hebben paarden?

welke zintuigen hebben paarden?

Welke zintuigen hebben paarden?

Paarden hebben, net als alle andere dieren in totaal vijf zintuigen. Dit zijn:
-zicht
-gehoor
-reuk
-smaak
-gevoel of tast.

Al deze zintuigen zijn belangrijk voor paarden en pony’s en we hebben ze hieronder stuk voor stuk uitgelegd.

Zintuigen van paarden: het gezichtsvermogen

Zintuigen van paarden: het gezichtsvermogen

Het gezichtsvermogen van paarden is erg goed. Dit heeft er alles mee te maken dat de ogen zich aan de zijkanten van het hoofd bevinden. Hierdoor hebben ze een breed gezichtsveld van ongeveer 340 graden en kunnen ze bijna alles om hen heen. Het nadeel is dat ze minder goed kunnen focussen op dingen die zich recht voor hen liggen. Ook hebben Paarden de mogelijkheid om hun zicht goed aan te passen bij veranderingen tussen licht en donker. Sowieso hebben de dieren een goed zicht in het donker en kunnen ze zelfs als er weinig licht is goed zien..

Als we het zicht van mensen en paarden vergelijken dan zijn er enkele verschillen:
Paarden hebben dus een goed en breed zicht, maar ze zien wel minder scherp. Zoals gezegd is het gezichtsveld van paarden 340 graden, terwijl dit bij mensen slechts 180 graden is. Paarden kunnen alleen niet zien wat er direct achter hen gebeurt omdat er recht achter het hoofd een blinde vlek zit.

De diepteperceptie is bij paarden minder goed ontwikkeld dan bij mensen. Dit zorgt ervoor dat ze soms moeite kunnen hebben met het inschatten van hoogtes en afstanden.

Als het gaat om het zien van kleuren, dan is ook dit bij paarden minder ontwikkeld ten opzichte van mensen. Hierdoor zien paarden vooral groen en blauw, maar kunnen ze kleuren als oranje en rood niet zo goed onderscheiden.

Zintuigen van paarden: het gehoor

Zintuigen van paarden: het gehoor

Paarden hebben een hebben een heel goed gehoor en kunnen frequenties horen die ver buiten het bereik liggen van de oren van mensen. Hierdoor zijn ze zelfs in staat om subtiele geluiden op te vangen die voor mensen onhoorbaar zijn. Uit onderzoek blijkt dat paarden tot wel 20 keer beter kunnen horen dan mensen.

De reden dat paarden zo goed kunnen horen is het zogenaamde prooidieren zijn en heel snel moeten kunnen reageren als er bedreigingen zijn. Het helpt de dieren enorm dat ze hun oren afzonderlijk van elkaar kunnen laten bewegen en zelf 180 graden kunnen draaien. Hierdoor kunnen ze geluiden uit verschillende richtingen opvangen en onderscheiden.

Het is moeilijk om te zeggen of paarden een beter gehoor hebben als mensen, maar wat wel duidelijk is dat paarden een heel goed gehoor hebben en bepaalde frequenties en geluiden beter horen.

Zintuigen van paarden: het reukvermogen

Zintuigen van paarden: het reukvermogen

Als het gaat om het reukvermogen van paarden dan is het zo dat deze erg sterk bij ze is. Hierdoor kunnen ze geuren opmerken op een afstand van wel enkele honderden meters. Dit komt goed van pas om andere paarden, eten en water te ontdekken.

Wat bijzonder is aan het reukvermogen van paarden is dat ze veranderingen van een geur waar kunnen nemen. Zelfs als het gaat om kleine veranderingen. Een voorbeeld hiervan is de geur van angst of opwinding van een mens of dier in de omgeving. Hierdoor kunnen ze gevaar opmerken en staan ze eventueel klaar om zich aan te passen aan de omgeving of om te vluchten.

Tenslotte is het zo dat paarden hun eigen zweet en adem kunnen herkennen. Dit helpt de dieren om hun territorium te markeren. En dat is iets wat ze kan helpen op sociaal vlak. Het markeren van een territorium kan namelijk helpen bij het opbouwen van een relatie met andere paarden.

Zintuigen van paarden: de smaak

Zintuigen van paarden: de smaak

Het smaakvermogen van paarden is goed ontwikkeld. Ze kunnen namelijk verschillende smaken onderscheiden. Als het gaat om smaken dan hebben ze een voorkeur voor zoet en zout en houden ze niet van bitter.

Paarden hebben alleen niet dezelfde voorkeuren als mensen als het gaat om smaak. Zo houden ze van hooi en gras en dat is eten wat mensen niet lekker vinden. Wanneer het ze nieuw eten ontdekken wat ze nog nooit op hebben dan gaan ze hier voorzichtig mee om. Ze nemen alle tijd en het kan even duren voordat ze dat eten lekker gaan vinden. Mensen weten al heel snel of ze iets lekker vinden of juist niet en slaan dat op in de hersenen.

Als het gaat om eten dan is het belangrijk om te weten wat paarden wel of vooral niet mogen eten. Bepaald voedsel kan namelijk schadelijk zijn voor hun gezondheid en dat wil je natuurlijk voorkomen. We hebben hier een tijdje terug een artikel over geschreven en dat heet “wat mogen paarden eten.” Maar het is ook altijd verstandig om aan een professional te vragen wat je paard het beste kan eten. Want dit kan afhangen van het ras, de leeftijd van je paard of wat je allemaal met je paard doet. Een sportpaard heeft ander eten nodig dan een paard wat met pensioen is.

Zintuigen van paarden: het gevoel

Zintuigen van paarden: het gevoel

Zintuig nummer vijf is het gevoel. Wist je dat paarden een zeer gevoelige huid hebben? Samen met de tastzintuigen die ze hebben kunnen ze heel goed voelen wanneer iemand of iets hen aanraakt, maar zelfs een klein temperatuurverschil zal ze niet ontgaan. Het gevoel wordt ook gebruikt om te communiceren met andere paarden en helpt hen om de omgeving te verkennen en om te navigeren naar de plek waar ze moeten zijn.

De tactiele waarneming is bij paarden ook zeer goed ontwikkeld. Dit houdt in dat naast hun huid, kunnen voelen met hun neus en mond. Hiermee kunnen ze uiteraard proeven, kauwen en slikken, maar ook communiceren. Dit doen ze door bijvoorbeeld een ander paard heel zachtjes aan te raken.

Doordat paarden aanrakingen zo goed waarnemen is het zo dat paarden ook voor therapie ingezet worden. Mensen die mentale of fysieke aandoeningen hebben kunnen geholpen worden door hun omgang met paarden. De dieren kunnen ervoor zorgen dat mensen zich meer bewust worden van hun eigen emoties of hun eigen lichaam en ze kunnen een kalmerend effect op mensen hebben.

Heb je een vraag voor OZOSNEL?

Stuur ons een berichtje via ons contactformulier of stuur een mailtje!