Waarom dragen paarden hoefijzers?

Waarom dragen paarden hoefijzers?
waarom dragen paarden hoefijzers: sportpaarden

Waarom dragen paarden hoefijzers: bescherming, grip en stabiliteit

Van nature hebben paarden harde en taaie hoefwanden die hen beschermen tegen scherpe randen of stenen die op de grond liggen. In het wild is het zo dat deze hoefwanden op natuurlijke wijze afslijten door het lopen op verschillende soorten ondergrond. Wanneer paarden regelmatig worden bereden kan het zijn dat de hoefwanden onvoldoende slijten. Of als er juist veel op harde of ruwe ondergronden wordt gereden dan kunnen de hoefwanden juist te hard slijten.

Het is alleen wel belangrijk om aan te merken dat niet alle paarden hoefijzers nodig hebben en er ook nog verschillende soorten hoefijzers bestaan die voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Daarom is het altijd verstandig om een professional te raadplegen. Zo kan een dierenarts of hoefsmid informatie geven waarom een hoefijzer verstandig kan zijn en welk soort het meest geschikt is.

Hoefijzers worden meestal gebruikt om de hoeven van paarden te beschermen en om slijtage te verminderen. Een anders voordeel is dat een hoefsmid de hoefwand van het paard beter onderhouden en verzorgen. Dat draagt bij aan de gezondheid van het paard. Naast de bescherming dienen hoefijzers ook voor het verbeteren van de grip en stabiliteit. Hierdoor kan een paard beter presteren tijdens wedstrijden, springen of winterse omstandigheden.

Maar het kan ook zijn dat een paard een aandoening heeft of de stand van de hoeven gecorrigeerd moeten worden. Hierbij kunnen hoefijzers de hoeven ondersteunen en helpen om de pijn te verminderen.

Waarom dragen paarden hoefijzers: de nadelen

Het dragen van hoefijzers zorgt soms echter ook voor nadelen. Het kan bijvoorbeeld leiden tot gewrichtsproblemen of het kan ervoor zorgen dat het paard minder goed voelt waar het loopt, wat kan leiden tot blessures. Om deze reden wordt het dragen van hoefijzers tegenwoordig soms beperkt tot specifieke situaties waarin het paard ze echt nodig heeft. In sommige gevallen wordt er gekeken naar alternatieven zoals natuurlijke hoefverzorging.

Waar zijn hoefijzers van gemaakt?

Waar zijn hoefijzers van gemaakt?

Hoefijzers zijn er in verschillende vormen en maten. Dit is afhankelijk van de grootte en de vorm van de hoeven van het paard. Een hoefsmid maakt een hoefijzer op maat en vervolgens worden deze met nagels aan de hoefwand vastgemaakt.

Vroeger waren hoefijzer gemaakt van smeedijzer omdat dit een sterk materiaal is en heel lang mee gaat. Tegenwoordig zijn er verschillende andere materialen zoals aluminium, staal, kunststof, titanium en zelfs koper.

Heb je een vraag voor OZOSNEL?

Stuur ons een berichtje via ons contactformulier of stuur een mailtje!