Je paard poetsen

Je paard poetsen

Je paard poetsen

Het poetsen van een paard is erg belangrijk, dit is het moment op de dag dat je je paard kan controleren of hij misschien een wondje heeft. Ook is het goed voor de band tussen jou en het paard en het is goed voor de spieren van het paard. Paarden zijn heel de dag in beweging en moeten vaak hard werken, paarden zijn enorm sterk en hebben dus ook sterke spieren. Poetsen is voor paarden een echte massage! 

Als je een paard poetst heb je een aantal verschillende borstels die je in een vaste volgorde gebruikt. Een afbeelding van iedere borstel kan je onderaan deze blog vinden zodat je precies weet hoe alles eruit ziet.

Hoevenkrabber voor het poesten van je paard

Hoevenkrabber

Je begint altijd met een hoevenkrabber, zo haal je vuil en steentjes onder de hoeven van het paard weg. Aan een hoevenkrabber zit een haakje om het vuil eruit te halen, en vaak ook nog een borsteltje om de hoef schoon te borstelen.   

Manenborstel voor het poetsen van je paard

Manenborstel

Dit is eigenlijk een borstel zoals wij mensen die ook hebben om onze haren te borstelen. Bij het paard borstel je hiermee de manen (de lange haren bij zijn hoofd) en zijn staart.

Rosborstel voor het poetsen van je paarden

Rosborstel

Dit is de echte massageborstel! Het is een ronde borstel, met aan de onderkant allemaal puntjes, hier kun je al het modder en vuil los maken van de vacht.

Harde borstel voor het poetsen van je paard

Harde borstel

Al dat vuil dat net is los gemaakt kun je er met een stevige harde borstel af borstelen, het paard is nu al best schoon!

Zachte borstel voor het poetsen van je paarden

Zachte borstel

Dit is om het laatste stof van het paard te halen, na deze borstel gaat je paard ook mooi glanzen! 

Hoofdbostel helt om je paard te poetsen

Hoofdborstel

Tot slot heb je nog een heel klein borsteltje waarmee je het hoofd van het paard kan borstelen.

Je paard is helemaal gepoetst

Nu is het paard weer helemaal schoon! 

Af en toe kun je ook je paard wassen, zoals wij in bad gaan. Dan gebruik je speciale paarden shampoo, een spons om het lekker mee in te wrijven en spoel je het paard daarna af met water. Om het paard droog te maken gebruik je een zweetmes. Dat is speciaal gemaakt om al het water van de vacht af te halen. 
 
Een zweetmes werkt ook goed als het paard aan het verharen is van zijn winter naar zijn zomer vacht. Hiermee kan je de losse haren goed los krijgen zodat het paard er geen last van heeft.

Veel succes met deze tips en we hopen dat je hiermee je paard een goede verzorging kunt geven.

Je paard is goed gepoetst

Heb je een vraag voor OZOSNEL?

Stuur ons een berichtje via ons contactformulier of stuur een mailtje!