Paarden spreekwoorden

Paarden spreekwoorden op Ozosnel.nl

Paarden spreekwoorden

Spreekwoorden met paard of paarden

We kennen heel veel spreekwoorden in Nederland en België. Tegenwoordig worden ze steeds minder gebruikt omdat er zo veel nieuwe woorden bij komen. Maar ook veel Engelse woorden die gemixt worden met Nederlandse woorden.

Toch zijn spreekwoorden erg leuk en soms ook erg grappig om te gebruiken. Spreekwoorden zijn namelijk kant-en-klare opmerkingen die je iedere dag wel kunt gebruiken. 

Over paarden zijn dus verschillende spreekwoorden te gebruiken. Wist je bijvoorbeeld dat er ruim 150 spreekwoorden en gezegden zijn die met paarden te maken hebben? Dat zijn er heel wat en daarom heeft Ozosnel er 10 uitgezocht die je regelmatig kunt gebruiken. Ook vertellen we dat de spreekwoorden betekenen zodat je ook weet wat je zegt en wanneer de deze kunt gebruiken

Paarden spreekwoorden: top 10

  1. Werken als een paard: dat betekend dat iemand heel hard kan werken.
  2. Zo sterk als een paard: dan is iemand heel erg sterk. Een paard kan ook een hele koets en vroeger zelf een ploeg trekken. Daar moet een dier heel sterk voor zijn.
  3. De prins(es) op het witte paard: dit betekend dat je de man of vrouw van je dromen tegenkomt. Sinterklaas is een goedheiligman en geen prins of prinses, dus die telt niet mee 😉
  4. Het beste paard van stal: de belangrijkste persoon. Of in het geval van Ozosnel was het toch een paard. Omdat hij heel goed is in pakjes bezorgen en over daken lopen hebben ze voor Ozosnel gekozen als opvolger van paard Amerigo. Ozosnel was het beste paard van stal. Een spreekwoord wat er ook mee te maken heeft is: het beste paard struikelt wel eens! Oftewel; zelfs de beste persoon of het beste paard maakt wel eens fouten. Geen mens of dier is perfect.
  5. Honger als een paard: dat kennen jullie vast wel. Dan heb je misschien wel heel hard gewerkt of gespeeld en dan heb je ontzettend veel trek. Een paard kan ontzettend veel eten en daar komt dan ook de vergelijking vandaan.
  6. Het paard achter de wagen spannen: dan doe je iets wat niet zo veel zin heeft. Als je een paard achter de wagen spant, dan komt de wagen ook niet vooruit. Hetzelfde is als je de planten water gaat geven als het regent.
  7. Je mag een gegeven paard niet in de bek kijken: dat komt er op neer dat je blij moet zijn met wat je krijgt. Als je iets van iemand krijgt dan mag je daar heel gelukkig mee zijn. Misschien vind je dat wat je gekregen hebt niet zo leuk, maar het kan ook zijn dat je er iemand ander heel erg blij mee kunt maken.
  8. Een paardenmiddel: een heel sterk medicijn of een uiterste remedie om een mens of paard beter te krijgen.
  9. Over het paard tillen: iemand is over het paard getild als iemand zo veel complimenten krijgt dat hij of zij verwaand wordt. Die persoon denkt dan dat hij/zij de beste is.
  10. Ook een raspaard poept als een karhengst: deze klinkt natuurlijk heel grappig, maar het komt op hetzelfde neer als dat een prins en prinses ook net zo als iedereen naar de wc moeten. Oftewel, het maakt niet uit wie je bent, ieder mens is gelijk en moet zo ook behandelt worden.

Hopelijk kunnen jullie iets met deze top 10. Uiteraard zijn er nog veel meer, maar die kunnen we niet allemaal uitleggen. Met deze 10 paardenspreekwoorden kun je vast wel even vooruit. En als ze er zelf nog één weet dan mag je altijd een berichtje sturen.

Paarden spreekwoorden; het beste paard van stal is Ozosnel

Heb je een vraag voor OZOSNEL?

Stuur ons een berichtje via ons contactformulier of stuur een mailtje!