Beroemde paarden

Beroemde paarden

Beroemde paarden

In het vorige nieuwsbericht over de geschiedenis van paarden hebben jullie kunnen lezen dat er al heel lang paarden zijn. Veel van deze paarden kennen we niet, maar er zijn ook enkele beroemde paarden. Paarden waar je regelmatig iets over hebt gelezen of die je misschien op wel eens op de tv hebt gezien. We hebben een aantal beroemde paarden op een rijtje gezet. Ken je ze allemaal?

Ozosnel is een beroem paard in Nederland

OZOSNEL

Uiteraard mag het paard van Sinterklaas niet ontbreken. Sinds 2019 is OZOSNEL het paard van Sinterklaas omdat paard Amerigo met pensioen is gegaan. OZOSNEL is een heel speciaal paard omdat hij wit is en over daken kan lopen met de Sint op zijn rug. 

Wat je misschien ook weet is dat OZOSNEL het eerste jaar met de trein naar Nederland kwam omdat Paardenpiet zei dat het paard niet tegen water kon. Een aantal weken lang deed deze Piet er alles aan om ervoor te zorgen dat OZOSNEL niet in de buurt van water kwam. Tot Sinterklaas het paard mee nam omdat ze echt het dak op moesten. Door de regen spoelde alle witte verf van OZOSNEL en bleek dat het paard zwart was. Paardenpiet had het paard van Sinterklaas wit gemaakt omdat hij dacht dat Sinterklaas dit wilde en om ervoor te zorgen dat OZOSNEL in het donker goed te zien is.

Gelukkig had Sinterklaas een oplossing. Hij bestelde een hele doos met baardenwit en smeerde het hele paard daarmee in. Dat zorgde ervoor dat OZOSNEL vanaf toen weer helemaal wit werd en voortaan ook wit blijft. Wil je meer weten over de geschiedenis van het paard van Sinterklaas dan kan dat op deze pagina.

Jolly Jumper is een beroemd paard

Jolly Jumper

Kennen jullie de strip Lucky Luke? Dan kennen jullie ook vast wel zijn paard Jolly Jumper. In het Wilde Westen had iedere cowboy een paard en zo ook Lucky Luke. Het paard is heel herkenbaar met zijn gele manen en staart, bruine vlekken aan de achterkant en bruine zadel. Maar Jolly Jumper is niet zo maar een paard want hij kan allemaal kunstjes en is ontzettend slim. Zo kan het paard zelf het zadel op zijn rug leggen, een potje schaken of dobbelen en vissen. Als drinken is Jolly Jumper geen fan van water maar drinkt hij het liefste zwarte koffie zonder suiker!

Jolly Jumper ziet altijd wat er aan de hand is want hij staat altijd op de goede plek om Lucky Luke op te vangen als de cowboy uit het raam of van het dak springt. Ook geeft hij regelmatig commentaar op Lucky Luuk of de rare kunstjes en dommigheid van de hond Rattaplan. Het paard is bedacht door de Belgische striptekenaar Morris en in 1947 kwam de eerste strip met Lucky Luke en Jolly Jumper uit. Sindsdien zijn er nog heel veel verhalen en tekenfilms met het paard verschenen.

My Little Pony is bekend over de gehele wereld

My Little Pony

Deze kleurrijke paardjes zijn natuurlijk heel bekend als speelgoed en van de tekenfilms en verhalen. My Little Pony werd in 1983 als speelgoed geïntroduceerd en was zo’n groot succes dat een paar jaar later een film volgde. Niet veel later werd er een complete serie gemaakt die wekelijks op tv te volgen was. Ook nu is er nog steeds een serie te zien, maar deze is heel wat moderner als de eerste serie. Nu kunnen computers de mooiste filmpjes maken. In 1986 was dat een heel ander verhaal en werden de afleveringen nog getekend.

De avonturen van onder andere Twilight Sparkle, Applejack, Fluttershy, Pinkie Pie en Rainbow Dash, zijn nog bijna dagelijks te volgen op verschillende zenders en inmiddels zijn er ruim 220 afleveringen gemaakt. Ook het speelgoed is flink uitgebreid met kastelen, haarsalons en zelfs opberg kasten. De komende jaren kunnen we dus nog zeker van de avonturen van My Little Pony genieten.

Bonfire is één van de beroemdste paarden van Nederland

Beroemde paarden: Bonfire

Deze keer twee paarden tegelijk en wel omdat deze paarden allebei door Anky van Grunsven bereden werden. Samen met deze paarden heeft ze ontzettend veel dressuurwedstrijden gewonnen en is ze Olympisch kampioen, Wereld kampioen, Europees kampioen, Nederlands kampioen en winnaar van diverse Wereldbekers geworden. 

Bonfire werd op 21 maart 1983 geboren en zijn naam betekend in het Engels vreugdevuur. Het bruine paard was 2,5 jaar oud toen hij naar de Stal van Anky van Grunsven in Erp kwam omdat ze zag dat het paard iets speciaals had. Na enkele jaren training werd Bonfire in 1991 al meteen Nederlands kampioen. Het jaar 2000 was extra speciaal voor Anky en Bonfire omdat ze toen goud wonnen op de olympische spelen in Sydney (Australië). Uiteindelijk werd Bonfire 9 keer Nederlands Kampioen, 1 keer Europees Kampioen, 1 keer Wereld Kampioen en won hij 5 keer goud bij de Wereldbekers. Daarnaast was er nog 14 keer zilver of brons tijdens deze kampioenschappen. Nadat het paard 18 werd mocht hij met pensioen en van zijn welverdiende rust genieten. Uiteindelijk overleed het paard op 30 jarige leeftijd en werd zijn as uitgestrooid over de weides waar hij zo veel heeft gegraasd.

Salinero is een beroemd paard

Beroemde paarden: Salinero

Salinero werd de opvolger van Bonfire en werd in 1994 geboren in Duitsland. Het paard kwam als zesjarige bij Anky op stal, maar was eigenlijk bedoeld voor een Amerikaanse klant. Omdat deze hem niet wilde moest Anky er op rijden en toen was ze meteen verkocht. Dit was het begin van een lange en succesvolle vriendschap, die jaren duurde. In 2003 werd het duo voor het eerst Nederlands kampioen. Een jaar later volgde de eerste gouden medaille voor de kür op muziek tijdens de olympische spelen in Athene. Vier jaar later volgde nog een gouden medaille (individueel) en een zilveren medaille (landenwedstrijd) tijdens de olympische spelen in Hong Kong. Naast deze medailles werd Salinero 3 x Nederlands kampioen, 2 x Europees kampioen, Wereld kampioen en won ze drie keer op rij goud bij de Wereldbeker. Ook heeft hij op dit moment nog steeds het wereldrecord in handen in de Grand Prix Kür op muziek met een score van 87,925%. En ook het wereldrecord Grand Prix Spécial staat op zijn naam met een score van 81,33%. In 2013 naam Salinero afscheid als wedstrijdpaard en hij graast nu nog steeds lekker in de wei bij Anky.

Heb je een vraag voor OZOSNEL?

Stuur ons een berichtje via ons contactformulier of stuur een mailtje!