Geschiedenis van paarden

Geschiedenis van paarden

Geschiedenis van paarden

Wisten jullie dat paarden al miljoenen jaren bestaan? En niet zomaar een paar miljoen, maar al wel 70 miljoen jaar. Dat is een 70 met zes nullen (70.000.000). Oftewel dat is veel en veel ouder dan je opa en oma. De paarden van toen zagen er heel anders uit omdat ze niet op weilanden leefden zoals nu, maar in oerwouden. De aarde bestond in die tijd namelijk vooral uit hele grote oerwouden. En de paarden hadden zicht aangepast aan deze oerwouden. Zo waren ze veel kleiner en lichter als de paarden van nu en hadden ze geen hoeven maar kussentjes onder hun voeten. Dit zorgde ervoor dat ze zich snel tussen de bomen door konden lopen en eenvoudig konden verstoppen. Verder aten ze voornamelijk bladeren en vruchten en geen hooi en gras zoals de paarden tegenwoordig doen.

Van het oerwoud naar de vlaktes
Maar na vele jaren veranderde de aarde en kwamen er steeds meer vlaktes in plaats van oerwoud. De paarden die op de vlaktes gingen wonen moesten gras leren eten om in leven te blijven. Alleen hier werden ze steeds groter en zwaarder van. In het oerwoud konden de paarden zich goed verstoppen, maar op de vlaktes ging dat niet. Dus hielp de natuur ze een handje door ze te leren rennen. Op die manier werd het voor de dieren makkelijk om aan roofdieren te ontsnappen. De kussentjes onder de voeten werden langzaam de hoeven die we nu kennen. Hiermee kunnen de paarden zich goed afzetten, hebben ze veel grip en de hoeven zijn een soort schokdempers die zware klappen opvangen.

De paardentram werd gebruikt om mensen te vervoeren

Paarden getemd door mensen

Weer heel veel later ontdekten mensen de paarden. Eerst werd er op de paarden gejaagd vanwege het vlees, maar daarna werden de dieren getemd en vooral gebruikt om zware spullen te dragen. Op deze manier konden mensen veel meer spullen meenemen dan wanneer ze het zelf moesten dragen. Wanneer mensen de paarden voor het eerst op paarden gingen rijden is niet exact duidelijk maar op Chinees aardewerk en in een oud Egyptisch graf werden hiervan bewijzen gevonden. Als je toen een paard had dan gaf dat status en je werd natuurlijk niet zo moe als van lopen. 

Toen het wiel werd uitgevonden duurde het niet lang voordat mensen de paarden gebruikten om mensen en spullen te vervoeren met een koets of kar. De mensen die toen op het platte land woonden gebruikten bijvoorbeeld hun paard om het land om te ploegen en daarnaast om graan, melk en groenten naar de stad te brengen. Wegen werden steeds beter en hierdoor konden de koetsen ook steeds luxer, sneller en comfortabeler worden. Er kwam zelfs een heuse paarden tram waarin veel mensen tegelijk vervoerd konden worden. 

Paarden ploegen het land om tot de tractor komt

Geschiedenis van paarden en de paarden van nu

Door alle ontwikkelingen rondom auto’s en elektrische trams waren paarden steeds minder nodig om karren en koetsen te trekken. Op het platteland werden ze nog langer gebruikt, maar ook daar kwam snel verandering in door de opkomst van de tractor. Rond 1965 werd er definitief afscheid genomen van werkpaarden en mochten de dieren uitrusten in de wei.

Nu worden de paarden voornamelijk gebruikt om op te rijden, voor de sport en om graslanden te onderhouden. We kennen allemaal de maneges waar je rijles kunt nemen en een paard kunt verzorgen. Of de sportpaarden waarmee Nederland zelfs olympische medailles heeft gewonnen. Maar er staan ook veel paarden lekker in de wij te grazen en die zorgen ervoor dat het gras netjes kort blijft. De schatting is dat er 7 miljoen paarden op de wereld leven en hiervan lopen er 450.000 in Nederland.

Vond je dit interessant? Lees hier verschillende leuke paardenweetjes.

En wil je meer weten over de geschiedenis van het paard van Sinterklaas? Lees hier dan verder!

Heb je een vraag voor OZOSNEL?

Stuur ons een berichtje via ons contactformulier of stuur een mailtje!