Geschiedenis van paarden

De oorsprong van het paard: van oerwoud naar open vlaktes
Wisten jullie dat paarden al miljoenen jaren bestaan? En niet zomaar een paar miljoen, maar al wel 70 miljoen jaar. Dat is een 70 met zes nullen (70.000.000). Oftewel, dat is veel en veel ouder dan je opa en oma! De paarden van toen zagen er heel anders uit dan de paarden van nu. Ze leefden niet op weilanden, maar in oerwouden. De aarde bestond in die tijd namelijk vooral uit enorme oerwouden, en de paarden hadden zich hier perfect aan aangepast. Ze waren veel kleiner en lichter dan de paarden die we nu kennen en hadden geen hoeven, maar zachte kussentjes onder hun voeten. Dit hielp ze om snel tussen de bomen door te lopen en zich eenvoudig te verstoppen. Verder aten ze voornamelijk bladeren en vruchten in plaats van hooi en gras zoals de paarden tegenwoordig doen.
Van het oerwoud naar de vlaktes
Na miljoenen jaren veranderde de aarde, en grote delen van de oerwouden maakten plaats voor open vlaktes. De paarden die zich hier vestigden, moesten zich opnieuw aanpassen. Ze leerden gras eten, wat ervoor zorgde dat ze groter en zwaarder werden. In het oerwoud konden paarden zich gemakkelijk verstoppen, maar op de open vlaktes was dat onmogelijk. Daarom zorgde de natuur ervoor dat ze sneller konden rennen, zodat ze konden ontsnappen aan roofdieren. De zachte kussentjes onder hun voeten veranderden langzaam in de hoeven die we nu kennen. Hoeven gaven de paarden meer grip, hielpen ze om sneller te rennen en fungeerden als natuurlijke schokdempers.

De domesticatie van het paard
Heel veel later ontdekten mensen de paarden. Dit begon waarschijnlijk in Noord-Amerika, waarna verschillende paardachtigen zich richting Azië en Europa verspreidden. Opmerkelijk is dat de oorspronkelijke paarden in Amerika na de laatste ijstijd uitstierven, waarschijnlijk doordat de mens zo veel op de paarden jaagde. De tamme en verwilderde paarden die nu in Amerika leven, stammen af van dieren die vanaf 1500 door de Spanjaarden werden ingevoerd. In eerste instantie werd er op paarden gejaagd voor hun melk en vlees, maar daarna begonnen mensen de dieren te temmen en te gebruiken om zware spullen te dragen. Dit maakte het voor mensen veel gemakkelijker om goederen te vervoeren. Wanneer mensen precies begonnen met het berijden van paarden, is niet exact bekend. Wel zijn er bewijzen gevonden op oud Chinees aardewerk en in Egyptische graven.
Het hebben van een paard gaf daarnaast ook status. Rijden op een paard was sneller en minder vermoeiend dan lopen. Toen het wiel werd uitgevonden, duurde het niet lang voordat paarden werden ingezet om karren en koetsen te trekken. In de 7e eeuw na Christus werd het halster, zoals we dat nu kennen, ontwikkeld, wat het gebruik van paarden in de landbouw efficiënter maakte. Het paard was efficiënter dan de os, maar ook duurder om te houden. Daarom duurde het tot de 11e eeuw voordat ossen langzaam plaatsmaakten voor paarden. Op het platteland werden paarden gebruikt om het land te ploegen en om graan, melk en groenten naar de stad te brengen. Wegen werden steeds beter, waardoor koetsen steeds luxer, sneller en comfortabeler werden. Uiteindelijk ontstonden zelfs paardentrams, waarmee veel mensen tegelijk vervoerd konden worden.
Je hebt vast door dat mensen en paarden een speciale band hebben en dat geldt voor verschillende vlakken. Lees hier het artikel wat we schreven over de band tussen mensen en paarden.

De rol van paarden in de moderne tijd
Door alle ontwikkelingen rondom auto’s en elektrische trams waren paarden steeds minder nodig om karren en koetsen te trekken. Op het platteland werden ze nog langer gebruikt, maar ook daar kwam snel verandering in door de opkomst van de tractor. Rond 1965 werd er definitief afscheid genomen van werkpaarden en mochten de dieren uitrusten in de wei.
Nu worden de paarden voornamelijk gebruikt om op te rijden, voor de sport en om graslanden te onderhouden. We kennen allemaal de maneges waar je rijles kunt nemen en een paard kunt verzorgen. Of de sportpaarden waarmee Nederland zelfs olympische medailles heeft gewonnen. Maar er staan ook veel paarden lekker in de wij te grazen en die zorgen ervoor dat het gras netjes kort blijft. De schatting is dat er 7 miljoen paarden op de wereld leven en hiervan lopen er 450.000 in Nederland.
Vond je dit interessant? We hebben een complete kennisbank met allerlei informatie over paarden. Zo hebben we een artikel geschreven over hoeveel een paard kost, maar ook heel veel leuke paardenweetjes
En wil je meer weten over de geschiedenis van het paard van Sinterklaas? Lees hier dan verder!