Paardenweetjes

Paarden helpen Sinterklaas, maar ook de mensen in het algemeen al héél erg lang. Vroeger had je nog geen auto's of fietsen en gebruiken mensen een paard om ergens naar toe te komen. Of ze werden voor een kar of koets gezet om meerdere mensen en spullen te vervoeren. Maar de dieren kwamen ook erg goed van pas om mee te helpen op het land. Paarden zijn namelijk erg sterk en konden bijvoorbeeld een ploeg trekken om het land te bewerken.  

Tegenwoordig worden paarden voornamelijk gebruikt voor sport en plezier. We kennen natuurlijk allemaal paarden en pony's die verzorgt worden op de maneges en door hun baasjes lekker in de watten worden gelegd. En dan is het heerlijk om een ritje te maken met je paard door de bossen, over de weilanden of in de rijbak. Naast de plezier paarden zijn er ook veel mensen professioneel bezig met paardrijden. Of dat nu is met de dressuur, het springen of mennen. Nederland staat bekend als land met vele ruiters die goed presteren. 

Paardenweetjes op een rij

  • Paarden bestaan al 70 miljoen jaar! Dat is lang hé? Lees alles over de geschiedenis van paarden in dit nieuwsbericht.
  • Er zijn wel 350 verschillende soorten paardenrassen in de wereld. Deze worden onderverdeeld in de volgende groepen: pony's, lichte paarden, zware paarden en wilde paarden.
  • Er zijn heel veel paarden op de wereld, wel 75 miljoen! Dan zou iedereen in Nederland bijna 5 paarden hebben.
  • Het oudste paard ter wereld was Old Billy en die werd wel 62 jaar oud. 
  • Het snelste paard ter wereld liep bijna 71 kilometer per uur. Het record werd gereden door een racepaard tijdens een wedstrijd in Amerika.
  • Paarden hebben een goed geheugen. Ze kunnen dus perfect onthouden wie aardig tegen hen is geweest of een lekker worteltje of snoepje heeft gegeven.
  • De dieren houden erg van zoetigheid. Geen wonder dat paarden graag een suikerklontje eten. Maar te veel zoet en snoep is natuurlijk niet goed voor ze. Een wortel is veel beter.
  • Boterhammen zijn juist weer niet goed voor paarden. Daar kunnen ze namelijk erg ziek van worden. Lees alles over wat paarden mogen eten op deze pagina!
  • Paarden slapen meestal staand. Ze kunnen wel liggend slapen, maar dat doen ze maar heel kort. Het liefste slapen ze staand en dat kunnen ze doen zonder om te vallen. Het lichaam van een paard is daar voor gemaakt.
  • Paarden zijn ook erg dorstig. Ze drinken minimaal 30 tot 35 liter water per dag. Mensen drinken gemiddeld 2 liter water per dag. Geen wonder dat paarden zo groot zijn.
  • Een paard heeft de grootste ogen van alle zoogdieren en deze zijn wel 9 keer groter als die van mensen. Hierdoor ziet een paard ook alles 2x groter als dat wij zien. Paardenogen zijn dus heel speciaal en daarom schreven we hier een compleet artikel over.
  • Een paard kan beter in het donker zien dan mensen. Het duurt alleen iets langer voordat hun ogen aan het donker gewend zijn. Daarom heeft Sinterklaas natuurlijk voor een paard gekozen om de pakjes rond te brengen in de donkere nachten.
  • De ogen van een paard zitten aan de zijkant van het hoofd. Hierdoor kan een paard bijna 360 graden om zich heen kijken. Maar doordat de ogen aan zijkant zitten is het moeilijk voor het dier om diepte in te schatten. Daarom schrikt een paard nogal snel als er iemand achter hem langs loopt. We hebben een compleet artikel geschreven over de zintuigen van paarden.
  • Met de haren op zijn kin kan een paard voelen wat er onder hem ligt. Daarnaast kan een paard goed ruiken en dat zorgt er samen voor dat een paard precies weet wat er gegeten kan worden.
  • Paarden hebben gemiddeld 205 botten, dat is er maar ëën minder dan mensen. Een paard heeft verder geen sleutelbeen en het aantal rugwervels kan verschillen.
  • De tanden van een paard blijven altijd groeien. Daarom moeten ze voldoen kunnen eten of knabbelen zodat  de tanden niet te lang worden. Daar komt het spreekwoord, een gegeven paard niet in de bek kijken vandaan. Aan de tanden zie je hoe oud een paard is.
Paardenweetjes op een rij

Veelgestelde Vragen

Heb je een vraag voor OZOSNEL?

Stuur ons een berichtje via ons contactformulier of stuur een mailtje!