Waar worden paarden voor gebruikt?

Paarden zijn al vele eeuwen een belangrijk onderdeel van onze samenleving en worden op verschillende manieren gebruikt. Door de eeuwen heen is het gebruik van paarden verandert. Al komt het in de wereld nog steeds voor dat paarden echt als werkdieren gebruikt worden. In Nederland komt dat nauwelijks nog voor en worden ze voornamelijk gebruikt voor recreatie, fokkerij en steeds meer als therapie. Hieronder staan enkele voorbeelden van waar wij paarden allemaal voor gebruiken:

Waar worden paarden voor gebruikt?

Waar worden paarden voor gebruikt: recreatie en wedstrijden

Recreatie: paardrijden en paarden verzorgen als vrijetijdsbesteding is erg populair. Niet voor niets lopen er in Nederland ruim 200.000 paarden en pony’s rond. Of het nu gaat om een ontspannen rit door het bos of om wedstrijden en sporten zoals dressuur, springen en polo, we doen het allemaal voor onze plezier.

Wedstrijden en evenementen:
paarden worden vaak gebruikt voor sportevenementen, zoals de Olympische Spelen en Europese- en Wereldkampioenschappen. Daarnaast zijn paardenraces, shows en tentoonstellingen ook erg populair.

Waar worden paarden voor gebruikt: transport

Waar worden paarden voor gebruikt: transport en therapie

Transportmiddel: voor de uitvinding van de auto, vrachtauto’s, motorboten en andere gemotoriseerde voertuigen, waren paarden een belangrijk middel van vervoer. Vandaag de dag komt het nog steeds voor dat paarden worden gebruikt om goederen of personen over lange afstanden te vervoeren. Bijvoorbeeld tijdens trektochten of op plaatsen waar je niet met een auto kunt komen.

Therapie:
tegenwoordig worden paarden steeds vaker ingezet als onderdeel van therapie en behandeling voor mensen met lichamelijke of geestelijke gezondheidsproblemen. Paardrijden kan bijvoorbeeld helpen bij het verbeteren de spierkracht en vinden van de balans. Dit kan een positief effect hebben op het geestelijk welzijn van mensen.

De bereden politie tijdens Prinsjesdag

Waar worden paarden voor gebruikt: werk en fokkerij

Werk: in het buitenland worden paarden worden nog steeds gebruikt voor werkzaamheden op het platteland, zoals landbouw en veeteelt. Maar in Nederland is het werk voornamelijk beperkt tot politie- en bewakingswerkzaamheden. De bereden politie gebruikt bijvoorbeeld paarden wanneer er officiële gelegenheden zijn (bijvoorbeeld Prinsjesdag) en ook de Mobiele Eenheid maakt gebruik van de dieren bij evenementen of handhaving van de orde.

Fokkerij: iets waar we in Nederland heel goed is zijn is het fokken van paarden. Paarden worden gefokt om nieuwe rassen te creëren en om bepaalde eigenschappen te verbeteren, zoals snelheid, uithoudingsvermogen of kracht.

Kortom, paarden zijn veelzijdige dieren die op veel verschillende manieren kunnen worden gebruikt en zijn van grote waarde voor onze samenleving.

Veelgestelde Vragen

Heb je een vraag voor OZOSNEL?

Stuur ons een berichtje via ons contactformulier of stuur een mailtje!