Wat is een pony?

Eigenlijk is een pony gewoon een klein paard. En dit heeft niet te maken met dat een pony zo gefokt is maar juist omdat ze nog veel lijken op de oer paarden van vele miljoenen jaren geleden. Toen leefden de paarden in de oerwouden en waren klein en wendbaar omdat ze snel om de bomen heen moesten kunnen rennen. Tegenwoordig hoeven ze niet meer zo snel te vluchten en zijn ze steviger gebouwd en wegen ze meer als de allereerste paarden.

In het Engels betekend pony letterlijk: “een klein type paard.” Die naam hebben we in Nederland overgenomen en is door de jaren heen helemaal ingeburgerd. De schofthoogte van een pony ligt in Nederland onder de 1,57 meter. Internationaal is dit zelfs nog iets minder en ligt deze op 1,48 meter.

Weetje: De schofthoogte van een pony ligt in Nederland onder de 1,57 meter

 

Wat is een pony?

Wat is een pony: soorten pony’s

Er bestaan ontzettend veel soorten pony’s, maar in Nederland zijn er een aantal erg bekend en komen vaak voor. Denk maar aan de Shetlander, Welsh, Ijslander Haflinger, Fjord en Mini pony. Hieronder zullen we soort voor soort iets meer uitleg geven.

De Shetlander of Shetland pony:
Dit soort behoort tot de kleinste pony’s ter wereld met een stokmaat tot 107 cm. De dieren hebben hun naam te danken aan de Shetlandeilanden want daar leefden de dieren voor vele honderden jaren. Doordat ze zo klein zijn werden ze daar gebruikt in de kolenmijnen om karren vol met kolen te trekken.

Gelukkig is dat werk tegenwoordig niet meer nodig en worden ze veel leukere dingen gebruikt zoals: kunstjes leren, als gezelschapsdieren voor paarden, een kleinere koets trekken of les geven aan kinderen.

Welsh pony

Welsh pony

Net als de Shetlander komt de Welsh pony uit een deel van het Verenigd Koninkrijk, maar dan uit Wales. Zelfs op dit moment draven er nog kuddes van deze pony’s door de heuvelachtige gebieden van Wales. De geschiedenis van deze dieren gaat zelfs terug tot de Romeinen. Toen de Romeinen het land bezetten namen ze Arabieren mee. Een paardenras wat bekend staat om het uithoudingsvermogen en pittige, maar betrouwbare karakter. Toen de Romeinen vetrokken lieten ze veel van hun Arabieren achter en dit ras vermengde zich met de Welsh pony’s.

Hierdoor is het dier veel gebruikt om het paardrijden te leren. Zo kunnen ze goed springen, perfect als rijpaard en worden ze ook gebruikt voor dressuur. De hoogte van de Welsh pony is te verdelen in verschillende van A tot en met D en die liggen tussen de 110 en 157 cm.

Ijslander pony

Ijslander

De naam zegt al genoeg over waar deze pony vandaan komt. Maar eigenlijk mag dit dier geen pony genoemd worden. De meesten noemen het ras dan ook vaak Ijslands paard of gangenpaard. Dat laatste heef alles te maken met het feit dat dit ras meer gangen beheerst dan de meeste rassen. De dieren kunnen dus meer als stappen, draven en galopperen.

Vikingen namen de paarden mee naar Ijsland om zichzelf en hun materialen te vervoeren. Hierdoor zijn de dieren ontzettend sterk en hebben ze het vermogen om lange afstanden af te leggen. Een Ijslander komt vaak niet boven de 150 cm uit, maar kan toch met gemak een volwassen persoon dragen.

Haflinger paarden

Haflinger

De Haflinger is een klein paard wat oorspronkelijk uit de bergen van Zuid-Tirol komt en valt op door zijn blonde manen en vos kleur in allerlei tinten. In de bergen werden de Haflingers gebruikt als trekpaarden voor bijvoorbeeld karren en arrensleeën, maar ook als lastpaarden voor het vervoeren van spullen door de bergen. Hierdoor is er een ras ontstaan dat krachtig is, hard en lang kan werken, maar ook intelligent en nieuwsgierig is. Een ander feitje is dat een Haflinger eenvoudig in onderhoud is. Dat houdt in dat ze bijna het hele jaar buiten kunnen staan en niet zo veel voer nodig hebben als andere rassen.

Een Haflinger heeft een stokmaat tussen de 138 en 150 centimeter en is ontzettend veelzijdig te gebruiken. Of het nu gaat om wedstrijden op het gebied van mennen, springen, dressuur en zelfs western. Het paard is overal voor in en doet ontzettend goed zijn best. Maar ook zonder wedstrijden is een Haflinger perfect. Het dier is namelijk heel betrouwbaar en zelfs na lange tijd gemakkelijk op te zadelen voor een ritje.

Fjordpony uit Noorwegen

Fjordpony

Een fjordenpony komt oorspronkelijk uit Noorwegen en is te herkennen aan de kenmerkende wildkleurige vacht met strepen op de manen en staart. Het ras staat bekend om hun compact en gespierde bouw en over het algemeen tussen de 130 en 150 centimeter hoog. Ze gedragen zich over het algemeen vriendelijk en zijn makkelijk in de omgang. Daarnaast zijn ze erg intelligent en leren ze snel nieuwe dingen.

Fjordenpony’s zijn in Noorwegen vele eeuwen gebruikt in de landbouw en voor het vervoeren van voedsel en materialen. Tegenwoordig worden ze voornamelijk gebruikt als rijpaarden voor ponyrijlessen, dressuur en voor recreatief rijden. Omdat ze zo sterk gebouwd zijn en vanwege hun uithoudingsvermogen worden ze vaak gebruikt voor trektochten en endurance ritten.

Mini paard of mini pony

Mini paard of mini pony

Als laatste de mini pony. Dit is eigenlijk een kleine versie van een paard of pony. In Amerika wordt de term ‘mini pony’ vaak gebruikt om pony’s aan te duiden die lager zijn dan 86 cm. De mini pony’s zijn geen specifiek ras, maar kunnen verschillende rassen zijn zoals Shetland pony’s, Falabella’s en andere kleine rassen.

In sommige landen zijn de dieren erg populair als huisdier of showdier. Door hun kleine formaat zijn ze namelijk gemakkelijk te verzorgen en te hanteren. Daarnaast hebben ze natuurlijk ook minder ruimte nodig dan grote pony’s en paarden. Het is alleen wel belangrijk om te weten dat deze mini pony’s een andere verzorging nodig hebben dan standaard paarden en pony’s. Dit komt omdat het ras een andere bouw heeft en dat betekend een ander soort voeding en andere manier van verzorgen.

Veelgestelde Vragen

Heb je een vraag voor OZOSNEL?

Stuur ons een berichtje via ons contactformulier of stuur een mailtje!