Hoe kunnen paarden staand slapen?

Misschien heb je het wel eens gezien. Paarden die staan te slapen in de wei of op stal. Heb jij het weleens geprobeerd? Mensen lukt het niet om staan te slapen, maar paarden wel. Hoe krijgen paarden dit voor elkaar? Dat leggen we je uit in de rest van dit artikel.

Hoe kunnen paarden staand slapen?

Hoe kunnen paarden staand slapen?

Het antwoord op deze vraag heeft alles te maken met de structuur van de benen van paarden. De benen van een paard zijn zo gebouwd dat ze hun gewicht kunnen verdelen over alle vier de benen. En dat maakt het dan weer mogelijk om staand te slapen zonder om te vallen. Paarden hebben speciale bindweefselbanden (dat zijn banden die kraakbeen of botten met elkaar verbinden) in hun benen die het mogelijk maken om hun knieën op slot te zetten. Doordat de knieën op slot staan kunnen ze hun spieren ontspannen terwijl ze staan.

Paarden hebben, net als alle andere dieren, ook gewoon slaap nodig. Daarom gaan ze af en toe toch ook liggen om te kunnen slapen. Dit doen ze meestal 's nachts, wanneer het veiliger is en er minder gevaar is om gestoord te worden.

Hoe slapen paarden?

Hoe kunnen paarden slapen: gewrichten gaan op slot

Wanneer paarden gaan liggen om te slapen heeft het lichaam ondersteuning nodig. Hierbij gebruiken ze meer dan alleen hun benen en daar komen de heupgewrichten van pas. Deze gewrichten kunnen op slot worden gezet, zodat het paard kan blijven liggen zonder dat het te veel inspanning kost. Daarom kan het ook altijd even duren voordat een paard weer opstaat nadat ze gelegen hebben. Ze hebben tijd nodig om deze gewrichten te ontgrendelen en hun spieren op gang te brengen.

Je kan het dus niet van de buitenkant zien, maar het lichaam van een paard is dus speciaal gebouwd om staand te kunnen slapen. Wil je nog meer leren over paarden? Neem dan een kijkje op onze kennisbank. Hierin staat allerlei informatie over paarden. Bijvoorbeeld wat paarden mogen eten of een heel overzicht met paardenweetjes.

Veelgestelde Vragen

Heb je een vraag voor OZOSNEL?

Stuur ons een berichtje via ons contactformulier of stuur een mailtje!