Wat mogen paarden eten?

Om een paard in goede conditie te houden is niet alleen beweging belangrijk. Net als bij mensen is het van groot belang dat je paard en pony gezond te eten krijgt. Maar dan is natuurlijk de vraag; wat mag je wel of juist niet aan een paard geven. En mag je af en toe iets lekkers geven?

Wat mogen paarden eten, goed om te weten!

Het is dus belangrijk dat je paard hooi, mais en natuurlijk gras als eten krijgt. Dit kan aangevuld worden met paardenbrokjes of eventueel extra voedingsstoffen als dat nodig is. Denk hierbij aan de vitaminen die mensen ook wel eens gebruiken omdat ze ergens te weinig van binnen krijgen.
 
Paarden zijn verder dol op verschillende soorten groenten en fruit, zoals; appels, wortelen, bananen én spruitjes. Maar dit moet als een extraatje gezien worden. Hetzelfde als dat wij mensen een koekje of snoepje pakken. Het gras of hooi is de basis en groente of fruit zijn de extra traktatie. In fruit zitten veel natuurlijke suikers en daarom is het belangrijk dat een paard dit met mate eet.
 
Je weet het misschien niet, maar paarden zijn ruim de helft van de dag aan het eten. Hierdoor is het van belang dat ze de hele dag kunnen eten van gras of hooi. Wanneer ze op stal staan dan kunnen ze op hun gemakje hooi eten en dan lusten ze vaak ook nog een wortel.

Nieuw eten
Je paard nieuw eten geven is geen enkele probleem. Je moet alleen weten wat je wel en niet mag geven. Maar daarnaast is het belangrijk om te weten dat paarden ook allergisch kunnen zijn voor bepaalde groenten en/of fruit. Het is daarom verstandig om te beginnen met kleine stukjes/schijfjes zodat je kunt zien wat het met je paard doet.

Sommige soorten fruit bevatten pitten en die zijn niet goed voor je dier. Dus als je ze kersen, nectarines, abrikozen, Cantaloupe of (water)meloen wilt geven. Zorg er dan voor dat je de pit(ten) eruit gehaald hebt. Voor meloen, Cantaloupe en watermeloen is het daarnaast goed om de schil ook niet te geven.

Zoals al eerder gezegd is het zo dat groeten en fruit een extraatje zijn en te veel dus niet goed is. Dit geldt naast het fruit ook voor de volgende groeten: boerenkool, bloemkool, broccoli, druiven, erwten, knolselderij, koolraap, koolrabi, rode kool, spruitjes en zoete aardappel.

Wat mogen paarden eten? Wat is goed om te weten

Veelgestelde Vragen

Heb je een vraag voor OZOSNEL?

Stuur ons een berichtje via ons contactformulier of stuur een mailtje!