Hoe houden paarden zich schoon?

Paarden zijn schone dieren en ze houden zichzelf over het algemeen goed schoon. Dit doen ze doen ze op verschillende manieren: door te poetsen, te rollen, door te zweten en te badderen. Daarnaast houden ze hun eigen hoeven schoon. We leggen de verschillende manieren één voor één uit:

Hoe houden paarden zich schoon?

Hoe houden paarden zich schoon: de verschillende manieren

  1. Poetsen: Paarden poetsen en reinigen hun vacht door met behulp van hun tanden, lippen en tong. Dit doen ze om vuil, zweet en dode huidcellen te verwijderen.
  2. Rollen: Je ziet paarden vaak rollen in het gras of zand. Dit doen ze niet alleen om zichzelf schoon te maken, maar ook om van de jeuk af te komen. Het rollen helpt ze bij het verwijderen van vuil en zweet.
  3. Zweten: Paarden zweten om hun lichaamstemperatuur te reguleren en het helpt de dieren bij het verwijderen van vuil en gifstoffen uit hun lichaam. Na het zweten poetsen ze vaak hun vacht om zichzelf te reinigen.
  4. Badderen: Sommige paarden genieten van een bad en zijn dan ook graag in het water te vinden. Ook worden paarden soms gewassen met water en zeep om ze helemaal schoon te krijgen. Het is alleen wel belangrijk om ervoor te zorgen dat het water niet te koud is en dat de zeep niet te sterk is, omdat dit de natuurlijke oliën van de huid kan verwijderen.
  5. Hoefverzorging: Paarden houden vaak zelf hun hoeven schoon door te schrapen, te stampen en te krabben. Ze hebben echter nog steeds regelmatige hoefverzorging nodig om gezond te blijven.

Over het algemeen kan je dus wel stellen dat paarden goed voor zichzelf zorgen. Maar het kan geen kwaad om de dieren hierbij te helpen door de stal schoon en droog te houden en regelmatig hun hoefverzorging en vachtverzorging te doen.

Wat er allemaal komt kijken bij het poetsen van een paard en wat je er allemaal voor nodig hebt kan je hier lezen: je paard poetsen.

Veelgestelde Vragen

Heb je een vraag voor OZOSNEL?

Stuur ons een berichtje via ons contactformulier of stuur een mailtje!