Wat is een Belgisch trekpaard?

Wat is een Belgisch trekpaard

Wat is een Belgisch trekpaard?

Het Belgisch trekpaard is een zwaar werkpaardenras welke ook wel bekend staat als Brabants trekpaard of Brabander. Het ras heeft zijn oorsprong in België en ontstond in de regio Brabant in de 19e eeuw door het kruisen van deze paarden met andere rassen zoals Ardenners en de Suffolk Punch. Het doel was om een sterk trekpaard met uithoudingsvermogen te fokken dat kon worden ingezet in landbouw- en transportwerkzaamheden.

In de 19e eeuw werd het ras officieel gedefinieerd en beleefde het een periode van grote populariteit. In 2016 werd het Belgisch Trekpaard zelfs erkend als immaterieel erfgoed in België.

We hebben enkele kenmerken en interessante wetenswaardigheden over het Belgisch trekpaard op een rijtje gezet.

Belgische trekpaarden

Geschiedenis van Belgische trekpaarden

Van oudsher werden Belgische trekpaarden ingezet voor zware landbouwwerkzaamheden. Ze trokken ploegen, wagens en andere landbouwmachines. Ook in de mijnbouw, de bosbouw en de haven werden ze vanwege hun kracht gewaardeerd. Later werden ze ook gebruikt voor het trekken van (post)koetsen, de paardentram en schepen.

Hoewel landbouwmethoden zijn gemoderniseerd en machines veel van het zware werk hebben overgenomen, is het ras nog steeds springlevend. Belgische trekpaarden worden vandaag de dag ingezet voor:

 • Recreatie: Mensport, trektochten met huifkarren, paardenvisserij (garnalen en krabben)
 • Lichte landbouw: Tuinbouw, boomkwekerijen
 • Educatie: Demonstraties, workshops, kinderactiviteiten
 • Behoud: Fokkerij, stamboekbeheer, ras initiatieven

Meer weten over de complete geschiedenis van paarden? Klik op de link en lees over het ontstaan van de paarden die we op dit moment kennen.

Kenmerken Belgische trekpaarden

Kenmerken van een Belgisch trekpaard

Belgische trekpaarden staan bekend om hun kracht en uithoudingsvermogen, maar zeker ook om het intelligentie en vriendelijke karakter. Ze staan te boek als geduldig en betrouwbaar en dat maakt ze enorm geschikt voor de activiteiten waar ze voor worden ingezet.

Als we naar de lichamelijke kenmerken kijken dan hebben ze een groot en compact lichaam, een brede borstkas, krachtige benen en een zwaar behaarde staart. De meest voorkomende kleuren zijn vos en bruin en vaak hebben ze een opvallende witte bles op het voorhoofd

Het Belgisch Trekpaard is zelfs het zwaarste paardenras in België. Volwassen hengsten bereiken een schofthoogte van 165 tot 175 cm en wegen tussen 800 en 1000 kg. Merries zijn iets kleiner en lichter.

Wist je dat Big Jake, het grootste paard ter wereld, een Belgisch trekpaard was. Zijn indrukwekkende grootte liet duidelijk de kracht en omvang zien waar het ras om bekend staat.

Interessante weetjes over Belgische trekpaarden

We hebben nog een aantal interessante weetjes verzameld over deze unieke dieren. Als je deze aan anderen vertelt dan zullen ze vast versteld staan.

- Het Belgisch trekpaard staat bekend als één van de sterkste paardenrassen ter wereld.
- In de vroege jaren van de 20e eeuw waren Belgische trekpaarden ook populair in de Verenigde Staten, waar ze werden gebruikt in de landbouw.


Verder zijn er nog een paar beroemde Belgische trekpaarden:

 • Brigadier: Deze hengst won in 1904 de wereldtentoonstelling in St. Louis en wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke hengsten in de fokkerij van het Belgisch Trekpaard.
 • President: Deze hengst was de stamvader van de beroemde "Presidentenlijn", die decennialang de fokkerij domineerde.
 • Krack: Deze merrie won in 1924 de nationale keuring en was geliefd om haar correctheid en haar prachtige voskleur.
 • Idole: Deze merrie was recordhoudster op de 100 km lange afstandsproef en bewijst de kracht en uithoudingsvermogen van het ras.
 • Farouk: Deze hengst won in 2019 de wereldkampioenschappen voor jonge hengsten en is een belofte voor de toekomst van de fokkerij.
 • Bellefleur: Deze merrie is een geliefde mascotte in de paardenwereld en schittert in tal van shows en demonstraties.
 • Tyson: Dit imposante paard is een ster in de mensport en behaalt tal van overwinningen in verschillende disciplines.


Naast deze paarden bestaan er nog veel meer bekende rassen. We hebben de bekendste paardenrassen op een rijtje gezet.

 

Veelgestelde Vragen

Heb je een vraag voor OZOSNEL?

Stuur ons een berichtje via ons contactformulier of stuur een mailtje!