Stoomboot Sinterklaas

Al vele jaren komt Sinterklaas met de stoomboot vanuit Spanje naar Nederland. Alleen in 2019 kwamen ze met de trein omdat Ozosnel bang zou zijn voor water. Dat was natuurlijk een smoesje van Paardenpiet omdat hij niet wou dat de verf van het paard van Sinterklaas zou spoelen. Maar toen Sinterklaas en de Pieten op 6 december weer terug naar Spanje gingen was dat gewoon weer met de Stoomboot omdat Ozosnel nu ingesmeerd is met baardenwit. Hoe dat verhaal ging lees je hier.

Stoomboot krijgt een nieuwe naam

Pakjesboot 12 was de naam van de stoomboot van Sinterklaas en deze werd al sinds 1985 gebruikt. De boot gaat al heel wat jaren mee, maar in 2022 was de boot echt op. Hij zonk zelfs voor de kust van Spanje en hierdoor moesten Sinterklaas, de Pieten en Ozosnel met het vliegtuig naar Nederland komen. Gelukkig had de Sint vorig jaar al gevraagd aan Piet Hein om een nieuwe Stoomboot te bouwen. Na een jaar was deze klaar en mochten de kinderen een nieuwe naam kiezen. Via het Sinterklaasjournaal werder massaal gestemd voor de naam: de stoomboot! Heel logisch natuurlijk aangezien het liedje "zie ginds komt de stoomboot, uit Spanje weer aan." Sinterklaas en de Pieten kunnen er dus weer heel veel jaren tegen aan met een nieuwe boot.

En niet alleen zij, want speciaal voor Ozosnel is er een mooie stal aan boord. Een paard heeft natuurlijk flink wat ruimte nodig om tijdens de lange reis toch nog te kunnen bewegen. Daarom hebben de Pieten in het ruim een flink gedeelte gebruikt om het paard van Sinterklaas zo comfortabel mogelijk te maken. Ook moet er veel hooi, water en gezonde lekkernijen voor het paard meegenomen worden. Ozosnel moet in topvorm zijn als hij in Nederland aankomt en daardoor moet hij gezond eten en drinken.

Wat voor de meeste kinderen belangrijk is dat is dat er genoeg plaats is voor alle pakjes, pepernoten en chocoladeletters. De stoomboot van Sinterklaas heeft daarom in het ruim, over de hele lengte van het schip een groot aantal kamers waar al het lekkers en de cadeautjes kunnen liggen. Ook voor de Pieten zijn er voldoende kamers. Ze slapen allemaal in stapelbedden zodat er zo veel mogelijk Pieten mee kunnen.

Stoomboot Sinterklaas
Pakjesboot 12

Stoomboot Sinterklaas, de toekomst?

We weten niet hoe lang deze Stoomboot van Sinterklaas nog mee gaat. Er worden veel kolen gebruikt om de stoomboot op stoom te houden en een oude stoomboot is niet zo goed voor het milieu. Dus misschien dat Sinterklaas ons over enkele jaren gaat verrassen met een nieuwe boot. Misschien wel eentje die vaart op stroom, de stroomboot? Of misschien een grote zeilboot, dat kost helemaal geen energie! We wachten het rustig af, maar het wordt in ieder geval spannend en alles is te volgens via deze website en natuurlijk het Sinterklaasjournaal!

Veelgestelde Vragen

Heb je een vraag voor OZOSNEL?

Stuur ons een berichtje via ons contactformulier of stuur een mailtje!