Hoe komt Ozosnel op het dak
Hoe komt Ozosnel op het dak?
We krijgen ieder jaar veel vragen over hoe Ozosnel toch op het dak komt. In een heel ver verleden was dat veel makkelijker dan tegenwoordig. Toen waren alle huizen laag, bestonden er nog geen flats en lagen er nog geen zonnepanelen op de daken.
Maar ook in die tijd hadden Sinterklaas en zijn paarden al een speciaal hulpmiddel. Dit werd van paard naar paard doorgegeven en na het pensioen van Amerigo was het tijd voor Ozosnel om het gouden hoefijzer onder geslagen te krijgen. Het paard van Sinterklaas draagt namelijk hoefijzers zodat hij genoeg grip heeft. Lees hier verder waarom paarden hoefijzers dragen want we hebben dit speciaal uitgelegd.
Wat is het gouden hoefijzer?
Zoals gezegd heeft Ozosnel een hulpmiddel en dat is het gouden hoefijzer. Sinterklaas maakt al vele eeuwen gebruik van dit gouden hoefijzer. Deze heeft hij speciaal laten maken door een smid voordat hij voor het eerst op pad ging om cadeautjes rond te brengen via de daken. De Sint wilde namelijk graag ongezien langs de huizen gaan. Niemand zou verwachten dat er een paard over het dak zou lopen en via de schoorsteen konden de Pieten makkelijk de cadeautjes naar beneden brengen.
Maar hoe moest zijn paard het dak op? En op welke manier was dit mogelijk zonder dat zo’n zwaar paard door het dak zou zakken.
Sinterklaas had gehoord dat er een smid in het boos woonde, die speciale hoefijzers kon smeden. De paarden die één van zijn hoefijzers droegen waren veel sneller dan andere paarden. En dus klom de Sint op zijn schimmel en ging op zoek naar de smid. Na enkele dagen werd hij door reizigers de goede richting op gewezen en tegen de middag kwam hij aan bij een houten blokhut met een grote rokende schoorsteen. De vlammen kwamen bovenuit de stenen schoorsteen en dat betekende dat de smid druk bezig was.
Hij stapte van zijn witte paard en nam deze aan de teugels mee. Ze liepen af op het geluid van een hamer die hard op een aambeeld terecht kwam. Toen ze de hoek om liepen zagen ze een enorme man, die druk bezig was om enkele nieuwe hoefijzers te smeden. Het hoefijzer waar hij aan werkte was vuurrood en werd met enkele slagen in vorm gebracht op het aambeeld. De Smid was bijna klaar want hij hoefde alleen nog maar enkele gaten te maken waar de nagels door heen konden. Daarna veegde hij het zweed van zijn voorhoofd en kwam naar buiten om zijn bezoek gedag te zeggen.
Smid Solea herkende Sinterklaas direct aan zijn rode mantel en witte paard en hij bood beide vers water aan. Na de lange reis waren zowel de Sint als zijn paard hier wel aan toe. Tijdens het verkoelende drankje vertelde Sinterklaas over zijn uitdaging en wat hij nodig had. De vraag was alleen of Solea een oplossing had. Het werd in ieder geval zijn grootste uitdaging ooit, vertelde de smid. Hij had al wel hoefijzers van zilver gemaakt zodat paarden sneller werden, maar hiervoor moest hij nog een stapje verder gaan. Je zag hem nadenken over wat er mogelijk was en door zijn ervaring kwam hij langzaam met een idee. Een gouden hoefijzer zou de oplossing kunnen zijn. Deze had hij nog nooit gemaakt, maar de eigenschappen van gouden zorgen voor magische krachten.
Sinterklaas had een zak gouden munten bij om de smid te kunnen betalen dus het eerste probleem was al opgelost. Nu nog een hoefijzer smeden van deze munten.
Drie dagen en nachten werk
De smid pakte een deel van de munten en ging direct aan de slag. Eerst moest hij de oven goed warm stoken tot de vlammen weer uit de schoorsteen kwamen. Daarna was het tijd om de gouden munten om te smelten. Eén voor één werden ze vloeibaar en raakte de smeltkroes voller en voller. Daarna goot Solea een deel van het goud in een vorm en was het tijd om te wachten tot het hoefijzer hard genoeg was om te bewerken.
Terwijl de smid bezig was ging Sinterklaas op zoek naar een herberg om uit te rusten van de reis. Hij wist dat het goud in goede handen was.
De volgende ochtend was hij alweer op tijd terug bij de smederij. Precies op tijd want de smid had de juiste maat nodig. Omdat het een uniek hoefijzer zou worden, was het belangrijk dat deze precies op maat werd gemaakt en de juiste dikte kreeg.
Wederom werd de oven opgestookt zodat het hoefijzer makkelijk te buigen was. Eerst werd ervoor gezorgd dat het hoefijzer de juiste dikte kreeg. Dit werd gedaan door telkens met een hamer hard op het hoefijzer te slaan terwijl deze op het aambeeld lag. Net zo lang tot de smid tevreden was met het resultaat. Daarna was het tijd om de hoefijzer passend te maken voor de hoeven van het paard van Sinterklaas. Keer op keer werd gepast en gemeten en kreeg het hoefijzer een paar klopjes met de hamer. Tot hij na een paar uur de juiste vorm had. Tenslotte stak hij het hoefijzer in het koude water zodat deze af kon koelen.
Tegelijk ging hij aan de slag met de andere drie hoefijzers. Deze waren gewoon van ijzer omdat het gouden hoefijzer voldoende krachten zou hebben voor het hele paard. En Sinterklaas wilde graag dat het paard verder zo gewoon mogelijk bleef. De rest van de middag had de smid nodig om deze drie hoefijzer af te maken.
Dag drie was de belangrijkste dag. Het gouden hoefijzer kreeg namelijk de versieringen die voor de magische krachten zouden zorgen. Deze tekens werden al eeuwen gebruikt om snelheid en lichtvoetigheid uit te beelden. Met een minuscuul hamertje en beiteltje, die nog uit de tijd van zijn overgrootvader stamden, werden de versieringen stukje voor stukje in het hoefijzer gebeiteld. De zware klappen van de hamer hadden plaats gemaakt voor zachte tikjes en vooral voor veel geduld. Sinterklaas stond gefascineerd te kijken bij zo veel vakmanschap en hij had wel door dat hier iets heel speciaals werd gemaakt. Samen met zijn paard genoot de Sint van het mooie weer en het groene gras. Tot aan het eind van de middag er een kreet van blijdschap uit de smidse klonk.
Zou het paard van Sinterklaas op het dak komen?
Solea riep Sinterklaas en vroeg of hij met zijn schimmel naar binnen wilde komen. Nu kon hij het paard bestaan met alle vier de hoefijzers. Maar niet voordat hij het gouden hoefijzer aan Sinterklaas had laten zien. Die keek vol bewondering naar het kunstwerk en vroeg zich af of het zou gaan werken. Om het hoefijzer helemaal af te maken goot de smid er een aantal druppels heilig water overheen. Plotseling werd de smederij helemaal opgelicht omdat het hoefijzer fel begon te stralen. Het was heel kort, maar de smid wist genoeg en was er heilig van overtuigd dat het goed moest zijn.
Alle hoefijzers werden onder het paard geslagen en daarna was het paard helemaal klaar voor de eerste test. Sinterklaas klom op zijn paard en ze galoppeerden eerst een paar rondjes rond het huis van de smid. Het ging alsmaar sneller en zowel Sinterklaas als zijn paard kregen steeds meer vertrouwen. Tot het moment dat de Sint riep “Spring” en met een reuzesprong belanden ze op de nok van het dak. De smid klapte in zijn handen van blijdschap en Sinterklaas keek trots naar zijn paard. Deftig liep deze op en neer over het dak om te laten zien wat hij nu allemaal kon. Na tien minuten klonk er wederom “Spring” en het paard sprong omlaag, lande rustig op de grond en brieste van plezier.
Alle drie keken ze elkaar vol blijdschap aan en ze wisten dat ze een manier hadden gevonden om alle kinderen blij te maken.
Sinterklaas dankte Solea en wilde hem betalen. Maar daar wilde de smid niets van weten. “Dit is ons geheim en ik weet dat u er veel goede dingen mee zult doen.” De Sint wist dat het geen zin had om aan te dringen en ze gingen in galop terug naar Spanje om in het grote Pietenhuis iedereen te vertellen over het grote nieuws.
Hoe komt Ozosnel op het dak?
Het gouden hoefijzer is dus al honderden jaren in gebruik. Toen Amerigo ging genieten van zijn pensioen was get tijd voor Ozosnel om het speciale hoefijzer onder geslagen te krijgen. Speciaal hiervoor kwam één van de nazaten van smid Solea naar Spanje. Zij had van generatie op generatie de oude kunsten van het smeden doorgekregen en maakte nu het hoefijzer speciaal op maat voor paard Ozosnel. Heel behoedzaam werd alles aangepast op de hoeven van het nieuwe paard van Sinterklaas. Daarna was het voor hem tijd om kennis te maken met de magische krachten van het gouden hoefijzer. En een magisch hoefijzer is één ding, maar om goed over daken te kunnen lopen is er wel wat oefening nodig. Paardenpiet had een heel parcours aangelegd op verschillende daken van de stallen en het kasteel, compleet met zonnepanelen.
En zo nam Ozosnel een reuzesprong en zette zijn eerste stappen op het dak. Na maanden van oefenen was hij klaar voor zijn eerste bezoek aan Nederland. En met succes! Alle cadeautjes werden netjes op tijd bezorgd.
Mocht je ’s nachts een keer wakker worden, uit het raam kijken en iets zien glinsteren op het dak. Dan weet je nu dus wat dat kan zijn.