Intocht Sinterklaas 2024

Intocht Sinterklaas 2024

Intocht Sinterklaas 2024

Wanneer de maand oktober begint zijn veel kinderen al met hun gedachten bij Sinterklaas. Straten en etalages worden versierd met pakjes en de pepernoten liggen al maanden in de winkels. Zeker als de start van het Sinterklaasjournaal steeds dichter bij komt begint iedereen in Nederland zich langzaam maar zeker voor te bereiden op één van de leukste tradities van het jaar: de Sinterklaasintocht.

Dit jaar is de nationale intocht op zaterdag 16 november en dat is direct de officiële aankomst van Sinterklaas, de Pieten en zijn paard Ozosnel. De aankomst met De Stoomboot is meteen de start van de leukste periode van het jaar. Tijdens de Sinterklaastijd komen families gezellig samen, worden op school en thuis Sinterklaasliedjes gezongen, volop kleurplaten voor Sinterklaas gemaakt en de spanning voor de komst van de goedheiligman is bij alle kinderen voelbaar.

(afbeelding is afkomstig van ANP)

Sinterklaasintocht 2024

Waar is de Sinterklaasintocht in 2024?

Terwijl veel steden en dorpen elk jaar hun eigen Sinterklaasintocht organiseren, is de landelijke Sinterklaasintocht dit jaar in de stad Vianen in de gemeente Vijfherenlanden.  En daar hebben ze veel geluk, want de gemeente bestaat dit jaar vijf jaar en ze zijn erg blij dat Sinterklaas zijn verjaardag in dit jublieumjaar met hen komt vieren. Burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden is helemaal in zijn nopjes en al druk in overleg met het Sinterklaasjournaal.

Vianen ligt in de provincie Utrecht en aan rivier de Lek. Dat betekend dat het voor Sinterklaas en de Pieten heel makkelijk is om daar met de stoomboot naar toe te varen. Vianen staat bekend om zijn rijke geschiedenis, sfeervolle grachten en natuurlijk de wereldberoemde paardenmarkt. Met zijn pittoreske straatjes en historische architectuur vormt Vianen het perfecte decor voor een magische intocht van Sinterklaas.

De voorbereidingen voor de Sinterklaasintocht zijn al in volle gang. Tijdens de Sinterklaasintocht zullen langs de grachten kleurrijke vlaggen worden opgehangen. De winkels in Vianen zullen hun etalages versieren met posters van Sinterklaas, Pieten en Ozosnel. De route die Sinterklaas en zijn Pieten zullen afleggen wordt zorgvuldig gepland, zodat alle kinderen langs de kant een glimp kunnen opvangen van de goedheiligman en zijn witte paard Ozosnel.

Landelijke Sinterklaasintocht

Landelijke intocht met volop spektakel

Hoogtepunten van de landelijke intocht in Vianen zijn niet alleen de aankomst van Sinterklaas aan de kade, maar de stad zelf zal ongetwijfeld ook spectaculaire optreden en spelletjes georganiseerd hebben. Uiteraard worden de Sint en Pieten hartelijk verwelkomd door de burgermeester en vele duizenden enthousiaste kinderen en ouders. De kleurrijke optocht van Pieten die vrolijk door de straten dansen en snoepgoed uitdelen zorgt voor vele lachende gezichten. Doordat Sinterklaas op Ozosnel rijdt is hij voor iedereen goed te zien en kan hij zelf ook goed zien wie er allemaal naar de intocht zijn gekomen.

De optocht eindigt traditioneel bij een groot plein waar de troon van Sinterklaas al klaar staat op het podium. Hier kan hij even uitrusten van de lange reis en worden er tegelijkertijd verschillende sinterklaasliedjes gezongen met iedereen die op het plein staat. Daarna is het voor de kinderen wachten op de woorden: “vanavond mogen jullie allemaal jullie schoentje zetten”

Laten we hopen dat er dit jaar niet al te veel problemen zijn met de Pieten want we willen toch wel zeker weten dat ze op tijd aankomen in Vianen. Twee jaar geleden, in 2022, zonk Pakjesboot 12 en moesten ze met het vliegtuig vanuit Spanje komen. En vorig jaar waren ze het grote boek kwijt en moesten de Pieten zelfs nog op zoek naar een nieuw Grote Pieten huis. Het zou fijn zijn als ze dit jaar zonder problemen op 16 november aankomen in Nederland.

We gaan het zien. Maar één ding is zeker. We hebben er nu al zin in en we kunnen niet wachten tot het Sinterklaasjournaal weer begint!

Veelgestelde Vragen

Heb je een vraag voor OZOSNEL?

Stuur ons een berichtje via ons contactformulier of stuur een mailtje!